Komora wędzarniczo-parzelnicza
W ofercie posiadamy komory wędzarniczo-parzelnicze. Są to urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej mięsa, produktów mięsnych, ryb i sera. Dzięki nim możliwe jest uszlachetnianie produktów spożywczych poprzez następujące procesy termiczne:
- suszenie,
- wędzenie,
- parzenie,
- pieczenie.
Nasze urządzenia w całości wykonane są ze stali nierdzewnej kwasoodpornej, dzięki czemu spełniają restrykcyjne normy higieniczne. Klientom proponujemy do wyboru komory jedno, dwu lub trzy wózkowe.
W zależności od potrzeb proponujemy komory zasilanie olejowo, elektrycznie, gazowo lub parowo. Komora zaprojektowana i wykonana w technologii panelowo-modułowej. Dymogenerator wytwarzający dym można ustawić w dowolnym miejscu. W drzwiach komory istnieje możliwość zamontowania szyby. Ściany komory i drzwi izolowane są wełną mineralną, istnieje możliwość wypełnienia pianką na życzenie klienta, lecz wiąże się to z ograniczeniem temperatury w komorze do 120oC. Pojemność wsadu na jeden wózek ok. 200kg.
Wyposażenie i parametry:
- silnik,
- grzałka dymogeneratora,
- sterownik THERMATIC z pamięcią ustawień do 99 programów,
- wytwornica dymu z elektrycznym rozpaleniem,
- system mycia,
- czujnik temperatury komory,
- czujnik temperatury batonu,
- czujnik temperatury dymu,
- przepustnice dymu oraz świeżego powietrza,
- elektrozawory wody,
- siłowniki pneumatyczne,
- silikonowe uszczelki odporne na wysoką temperaturę,
- 3 pomiary temperatur: temperatura komory, dymu, batonu,
- palnik 14-100kW,
- ciśnienie gazu wynosi 25mbar,
- zużycie gazu 4m3/h pracy palnika.