Telefon   606 842 146

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Jak wybrać dobry jakościowo kocioł warzelny?

Firmy zajmujące się przemysłem gastronomicznym i garmażeryjnym muszą korzystać z rozwiązań, które ułatwiają im pracę. Jedną z maszyn, której zakup warto przemyśleć, jest bez wątpienia kocioł warzelny, który przydaje się przede wszystkim do przygotowywania zup, gulaszów czy sosów w większych ilościach. Na co zwrócić uwagę, wybierając taki sprzęt?

Z jakich materiałów jest wykonany dobry kocioł warzelny? 

Kotły warzelne to urządzenia, które mogą być stosowane przede wszystkim do przygotowywania i podgrzewania płynnych potraw oraz do produkcji mięs i wędlin, a także do topienia tłuszczów. Aby mieć pewność, że zagwarantują  bezpieczną i komfortową pracę, najlepiej sięgać po produkty wykonane ze stali nierdzewnej kwasoodpornej. Takie kotły warzelne spełniają wszelkie normy higieniczne, a do tego są odporne na działanie wilgoci i substancji chemicznych. Jeśli natomiast chodzi o czynnik grzewczy, to najlepiej sprawdzi się olej, ponieważ pozwoli dłużej zachować temperaturę wody.

Na co jeszcze zwracać uwagę, wybierając kocioł warzelny? 

Materiał wykonania i czynnik grzewczy powinny być najważniejszymi kryteriami wyboru kotła warzelnego. Jednak podobnie jak w przypadku okapów nierdzewnych czy innych profesjonalnych urządzeń dla gastronomii parametrów godnych uwagi jest znacznie więcej. Istotna może okazać się też pojemność kotła. Należy ją dostosować do indywidualnych potrzeb konkretnej kuchni.

Im więcej posiłków będzie w niej przygotowywanych, tym większa pojemność będzie wskazana. Niemniej ważna jest wielkość sprzętu. Czasami zdarza się tak, że firma dysponuje niewielką przestrzenią, wówczas lepiej zainwestować w mniejsze urządzenie, które nie zabierze zbyt dużo przestrzeni. Dla wielu przedsiębiorców kluczowa będzie cena, dlatego warto porównać kilka rozwiązań.